Bu Sorular Kafanıza Takılıyor Olabilir
Bayıltma sırasında hayvan ölmekte midir?
Hayır ölmemektedir. Hayvanın hissetme duyuları kapanır, kalbi atmaya devam eder. 10 15 saniye içinde kesilip kanı tahliye edildikten sonra hayvan ölür. 10 dakika içinde kesilmezse hayvan bir kaç dakika içinde kendine gelebilir ve işgüvenliğini tehlikeye sokabilir. Kafasından darbe almış bir hayvanı kesmekten vazgeçmek etik bir davranış olmadığından, sadece keseceğiniz hayvanlarda bayıltma işlemini uygulamalısınız.
Yüzde bir ihtimalde olsa, bayıltma sırasında hayvan ölmüş ise murdar olmaz mı?
Bayılma sırasında hayvanın öldüğü gözlemlenmemiştir. Buna rağmen bayıltılmadan kesilen hayvanda bile onu devirirken korkudan ölmeyeceği garantisi yok. Bu konuda farklı fikirler var. Burada farklı fikirleri yazmak yerine Kurandaki bir ayete işaretetmek daha açıklayıcı olacaktır. Maide Suresi 3 te (Hurrimet aleykum el meyte) denilmektedir. Bunun karşılığını tüm müfessirler – hiç bir dış müdahale olmaksızın hastalık nedeni ile kendisi ölmüş hayvandır – diye açıklamaktadırlar. Bayıltarak kesimde ise, kesime dışardan bir müdahale var demektir. Burada muhtemelen ölmüş bir hayvan, hastalık nedeni ile ve kendiliğinden değil, kesimin bir parçası olan bayıltan kullanılırken ölmüş olabileceğinden, ayetin haram kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla murdar sayılması kuran mesajına uygun değildir. Ayette “Darbe sonucu ölmüş bir hayvanın ölüm sebebini biliyorsanız o helaldir” yazmaktadır. “(Henüz canlı iken kesilecek)” Bu ayete parantez ile eklenen “ölmüş bir hayvanı canlı kesmek” çevirmenin fikridir ve kurana ait değildir.
Peygamberin kullanmadığı bir ekipmanla kesim yapılması doğru mudur?
Bu teknolojik bir gelişmedir ve peygamberin kullanmadığı binlerce teknolojik aleti biz zaten kullanıyoruz. Telefon, internet vs. Hatta o, “hayvanlara eziyet etmeyin” buyurduğundan, bu teknoloji kullanıldığında hayvanları bir eziyetten kurtarmış ve onun sözünü yerine getirmiş oluruz. Bayıltılarak yapılan bu kesim zaten şer’i kurallara göre yapılıyor. Hayvan boğazından kesilerek kanı akıtılıyor ve ölmesi sağlanıyor. Bayıltma ise sadece acıyı önler.
Helal kesim nedir?
Aslında dini literatürde Helal kesim kavramı yoktur. Helalin tarifini yine Kuranı Kerim’e bırakalım. Maide 4 : Kendileri için nelerin helâl kılındığını sana soruyorlar. De ki: “İyi ve temiz olanlar size helâl kılınmıştır…” Kurana göre kendiliğimden ölmüş bir hayvan sağlığa zararlı bir hal almış olduğundan dolayı haram sayılır. Bayıltılarak kesilen hayvanın eti ise hem temizdir, hem kokuşmamıştır, hem tazedir hem de kesim acısı çekmediğinden dolayı stres hormonlarını ete salmamış olduğundan daha sağlıklıdır, raf ömrü daha uzundur.
Bayıltma sırasında hayvan yaralandığından kurban sayılabilir mi?
Bayıltma aleti kesimin bir parçasıdır. Yaralı bir hayvanı kesime getirmiyorsunuz. Halbuki klasik kesimlerde de hayvanı devirdiğiniz zaman onu kesmeden önce boynuzu kırılıyor, ağzı burnu kan içinde kalıyor ve daha sonra zaptedilip kurban ediliyor. Kurban veya değil, can candır ve her halukarda o hayvan acı çekmesin diye elinizden geleni yapmak, kurban hayvanına saygılı olmak, ona eziyet etmemek insani görevimizdir.
Bayıltıcı ile hayvanın kafasına vurulduğu zaman, hayvan acı hissetmez mi?
Hayır, darbeyi hissetmez. Çünkü uygulma süresi sadece 2 salisedir. Hayvan acı hissetmeye vakit bulamaz. Bizler kafamıza yediğimiz darbenin acısını hissederiz, çünkü bilinçimiz devam etmektedir. Hayvanın bilinci darbede kapandığından dolayı, o hiç bir şey hissedecek vakti bulamaz.
İlaçla bayıltmak daha iyi değil midir?
İlaçla bayıltma tehlikelidir. Çünkü ette kalacak olan ilaç, o eti yiyecek olan insanlara zararlı ve öldürücü olabilir.
Bayıltmalı kesimlerde besmele çekiliyor mu?
Klasik kesimde de, bayıltmalı kesimde de besmele çekmek kasabın sorumluluğundadır. Bir işe besmele ile başlamak güzeldir.
Besmele çekilerek kesilen hayvan acı hissetmez mi?
Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri, “Besmele çekilerek yapılan hayvan kesimlerinde betaendorfin hormonu salgılandığını ve bunun da hayvanın acısını yok ettiğini öne sürdüler”.
(Önemli not: Harran Veterinerlik Fakültesine yazı yazarak bu çalışmanın detaylarını ve hangi bilimsel dergide yayınlandığını sordum. Aldığım yazılı cevapta şudur: “Sayın Sancakdaroğlu, Bu varsayımı ileri süren Hocamız (Prof. Dr. Gürbüz Aksoy) 8 ay önce vefat etmiştir. Konu ile ilgili kurumumuzun bir bilgisi bulunmamaktadır. Saygılarımızla, Harran Üniversitesi
Veterinerlik Fakültesi 26.10.2020
Bu cevaplarından da anlaşılacağı üzere, sözkonusu betaendorfin hormonunun acıyı yok ettiği haberi doğruluk içermemektedir